Bitcoin voor Taproots

  • von

Na jaren van geen enkele beweging op protocolniveau is bitcoin eindelijk in staat om naast gegevenscompressie ook complexere voorwaardelijke uitgaventransacties te faciliteren.

Dit laatste is de taak van Schnorr-handtekeningen, beschreven in het Bitcoin Improvement Proposal (BIP) als vervanging van de elliptische curve secp256k1 door een standaard 64-byte Schnorr-handtekening.

Kortom, waar het niet één sleutel is, maar veel sleutels die een bitcoin-adres controleren, bundelt Schnorr al deze sleutels die moeten worden ondertekend in effectief één sleutel. Dat bespaart ruimte.

Bovendien maakt het het makkelijker voor knooppunten om deze complexe handtekeningen te verifiëren, waardoor de voortplanting efficiënter wordt en de latentie wordt verlaagd.

Het tweede deel is gebundeld in Taproots, een codewijziging die al jaren in ontwikkeling is met Merkelized Abstract Syntax Trees (MAST’s) waardoor complexere if/dan transacties die op de Crypto Trader worden gepubliceerd alleen gebaseerd zijn op de behoefte, afhankelijk van welke conditie wordt gebruikt.

Taproots voegt vervolgens een camouflage toe om deze complexe transacties er als eenvoudige transacties uit te laten zien.

Dit zou uitwisselingen en ook diensten ten goede kunnen komen, in aanvulling op tweedelaagse protocollen zoals het Lightning Network, die complexere tools krijgen om mee te werken.

Wat betreft de schaalbaarheid is het een zeer lichte verbetering, maar er is hier in ieder geval een verbetering, terwijl in ethisch opzicht de schaalbaarheid nog jaren op zich laat wachten.

Over het geheel genomen is het meer sleutelen aan de randen dan enige significante nieuwe mogelijkheden, maar in ieder geval lijkt de ontwikkeling van protocollen weer in beweging te komen met de verwachting dat dit in de volgende Bitcoin Core client release zal worden opgenomen.